Konstmedel 98 - ett läkekonstprojekt

27.680.000 - nordisk samtidskonst i massmedia

Lägenhet

Seretide i konsten

Saltsjöbadsdokumentet

Kommun

Transport

Startsidan

Mail
Saltsjöbadsdokumentet
Ett konstprojekt initierat av Stefan Karlsson och Eva-Lena Bergström. Arrangör: Områdesnämden Fisksätra/Saltsjöbaden inom kulturåret 1998.
mellan verk, publik och platsen. Många lyckade, men en hel del misslyckade krockar skedde under denna experimentella tid. Konstnärens roll håller i slutet av det tjugonde århundradet på att radikalt förändras. Han intar nu nya positioner i dagens samhälle. Konstnären sitter inte längre och väntar på inspiration i ateljén, utan är fullt aktiv med att skapa nya förutsättningar för sitt arbete. Konstnären kan numera självklart agera som projektledare, konstkritiker, gallerist, marknadsförare och till och med driva sin egen reklambyrå. Vissa likheter kan konsthistoriskt spåras till den DADA-rörelsen i början av seklet. Är det så att det konstbegrepp som vi idag känner till håller på att upplösas och vad blir i så fall konsekvenserna för konstnären och konsten? Kommer konstbegreppet likställas med andra samtida begrepp och trender, bli lika trendkänsligt som t.ex. reklamens bildspråk eller kommer reklamen att ta över det konstnärliga budskapet? Vad händer med det konstnärliga formspråket, kommer objektet att vara lika intressant i framtiden? Om objektets roll blir marginell – vilka konsekvenser får det för gallerierna? Vilken roll kommer museerna inta: samlande – bildande – nyskapande? Är Moderna museet en förebild? Det är mot denna bakgrund och med en mängd frågor kring konstbegreppet och konstnärsrollen inför milleniumskiftet som vi skapat "Saltsjöbadsdokumentet", inte att förväxla med LO och SAF`s möten på Grand Hotell i Saltsjöbaden på 30-talet då ett kontroversiellt samförstånd mellan parterna såg dagens ljus. Vår förhoppning med konstprojektet "Saltsjöbadsdokumentet" är att en del av våra frågor skall besvaras, men också att projektet kan leda till nya oväntade kopplingar och krockar mellan konstvärlden och dess olika aktörer.

Stefan Karlsson/projektledare och Eva-Lena Bergström/Kultur Nacka


Karin Hansson och Åsa Andersson redovisar sitt projekt, ett konstmuseum i Fisksätra köpcentrum, som har pågått under en vecka.Kristin Bergaust samtalar med Hansson och Andersson om deras projekt och diskuterar konstnärens framtida roll inför 2000–talet. Entreprenörsanda eller traditionellt konstskapande?
Thomas Liljenberg och Leif Elggren redovisar sitt projekt, en konstskola i Fisksätra bostadsområde, som har pågått under en vecka. Mats Olsson och Jörgen Svensson behandlar ämnet Konsthögskolan, samtalar med Elggren och Liljenberg om deras projekt och diskuterar den framtida konstutbildningen, akademiska alternativ, konststuderandeperspektiv och alternativa konstutbildningar.

Block 3. Plats: Konstmuseet och Konstskolan, kl.15-18
Gemensam utflykt till Konstskolan och Konstmuseet.
Sammanfattning och avrundning av dagens symposium på Konstskolan.

Block 4. Plats:Fisksätra Marina, kl.18-23
Vernissage konstskolans elevarbeten.
Workshops knutna till dagens händelser.
Med postmodernismen väcktes ett stort intresse för den samtida konsten. Unga konstnärer och experimentella verk uppmärksammades både massmedialt och publikmässigt, en ny publik sökte sig till konstscenen med olika intentioner i bakfickan. Några upptäckte att det gick att tjäna grova pengar i branschen medan andra fann att det faktiskt gick att besöka de privata gallerierna för att se en intressant utställning. Unga debuterande konstnärer kunde i mitten av 80-talet få alla sina utställda verk sålda på sin utställning på någon av de "rätta" gallerierna i Stockholm, livligt uppbackade av nöjda gallerister och välvilligt inställda konstkritiker. Det var också då som konstmässorna fick sitt genombrott, publiken strömmade till, och konst såldes som aldrig förr. Konstmässorna spred sig som en löpeld över hela landet, och snart skulle varje större stad med självaktning arrangera sin egen konstmässa. Den intensivaste perioden för detta, i dagsläget, helt ofattbart stora konstintresse, varade mellan åren 87-90, sedan tog det slut lika plötsligt som det hade uppstått och många förstod egentligen inte vad som hade hänt eller vad som nu skulle hända med den samtida konsten. I början av 90-talet visade det sig att konstnärerna hade mycket mer att ge än att bara producera objekt till en konsttrött publik. Inte oväntat sökte sig nu konstnärer till andra utställningsformer, några initierade och producerade sina egna utställningsprojekt. Ett antal konstnärsinitierade och platsrelaterade konstprojekt skapades som väckte stor uppmärksamhet, inte minst i media. Dessa projekt tillkom i samband med att konstnärer sökte efter nya och oväntade miljöer för konsten och då de traditionella utställningsrummen förlorat sin attraktionskraft. Även konstnärernas arbeten krävde andra rum. Rum som korresponderade med idéerna och verken, som skapade oväntade kopplingar och möten

Program

Vernissage lördagen den 19 september kl.12
Fisksätra bostadsområde och köpcentrum.
En konstskola av Leif Elggren och Thomas Liljenberg pågår fram till den 26 september.
Ett konstmuseum av Karin Hansson och Åsa Andersson pågår fram till den 26 september.

Symposium lördagen den 26 september
Block 1. Plats: Fisksätra Marina, båthallen, kl. 10–15
Anna Brodow föreläser kring området konstnärsdrivna offentliga projekt som City Galleriet, Spelets Regler, Kommun, Lägenhet, (a:t) m.fl.
Karsten Thurfjell föreläser kring området kritiker /curator / konstnär. Konstnären som samarbetspartner. Behöver vi en ny typ av konstkritik som tar ett större grepp på hela den konstnärliga processen?

Lunch kl.12-13

Block 2. Plats: Fisksätra Marina, kl.13-15